HERE'S TO WHAT EXTENT AFRICAN PEASANTS ARE BEING EXPLOITED! VOICI À QUEL POINT LES PAYSANS AFRICAINS SE FONT EXPLOITER !

 




 English version

 

Dear readers, according to figures from the World Bank, FAO and the United Nations, cocoa is bought from African farmers at a price of 825-1100 CFA francs per kilogram. So on average, the ton of cocoa brings 1 million CFA francs to the farmer.

 

Africa produces between 75-80% of the world's cocoa beans in its raw state.

 

Africa produces less than 0.01% of the chocolate consumed in the world.

 

It is the Western stock markets that determine the price per kilogram of cocoa bean that is paid to the African farmer.

 

To fill a container with dried cocoa beans, it takes 22 tons. So the purchase price to the planters of these 22 tons will be about 22 million CFA francs.

 

But the calculations of economists from the World Bank and the FAO show us that once transported and transformed into a finished chocolate product, these 22 tons will bring Swiss, Belgian, French or German chocolatiers no less than 3.2 million dollars, or 1.796 billion CFA francs at the rate of the day. Dear readers this means that the Western chocolatier realizes an added value that is equivalent to 82 times the amount paid to the African planter.

 

Dear readers reflect on these figures.

 

  

Version française

 

Chers lecteurs, d’après les chiffres de la Banque Mondiale, de la FAO et des Nations-Unis, le cacao est acheté aux paysans Africains au cours de 825-1100 francs CFA le kilogramme. Donc en moyenne, la tonne de cacao rapporte 1 million de francs CFA au planteur.

 

L’Afrique produit entre 75-80% des fèves de cacao vendues dans le monde à l’état brut.

 

L’Afrique produit moins de 0,01% du chocolat consommé dans le monde.

 

Ce sont les marchés boursiers occidentaux qui déterminent le cours du prix du kilogramme de la fève de cacao qui est payé au planteur Africain.

 

Pour remplir un container de fèves de cacao séchées, il faut 22 tonnes. Donc le prix d’achat aux planteurs de ces 22 tonnes sera d’environ 22 millions de francs CFA.

 

Mais les calculs des économistes de la Banque Mondiale et du FAO nous démontrent qu’une fois acheminées et transformées en produit fini de chocolat, ces 22 tonnes rapporteront aux chocolatiers Suisse, Belge, Français ou Allemand, pas moins de 3,2 millions de dollars, soit 1,796 milliards de francs CFA au cours du jour. Chers lecteurs cela veut dire que le chocolatier occidental réalise une plus-value qui est équivalente à 82 fois le montant payé au planteur Africain.

 

Chers lecteurs réfléchissez sur ces chiffres.

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