HOW THE BONGO REGIME KILLED THE COCOA SECTOR IN GABON, IN A FEW NUMBERS. COMMENT LE RÉGIME BONGO A TUÉ LA FILIÈRE CACAO AU GABON, EN QUELQUES CHIFFRES
English version
In an Ivorian economic magazine, the Ali Bongo regime, through the General Directory of the Economy, welcomes the beautiful surge in the production of Gabonese Cocoa bought from the farmers, which was for the 2015/2016 agricultural season of 73.2 tons for the whole country (source: click here)
We would like to point out to the Bongo regime that Gabon, in 1974, produced 5500 tons of cocoa (source: L’agriculture du Gabon : entre décolonisation et ajustements structurels, page 89).
So, between 1974 and 2016, in 42 years, the Bongos managed to reduce the Gabonese cocoa production by almost 4000% (a fall of 100% is equivalent to half = 2750, then 100% divided by 10 gives a fall of 1000% = 275, then 1000% divided by 4 gives 275/4 = about 70, a fall of 4000%)
This is incredible
We will not give up !
Version française
Dans un magazine économique Ivoirien, le régime Ali Bongo par le truchement de la Direction Générale de l’Économie, se félicite de la belle envolée de la production du Cacao Gabonais acheté aux planteurs, qui a été pour la saison agricole 2015/2016 de 73,2 tonnes pour l’ensemble du pays (source de l’article : cliquer ici)
Nous voulons signaler au régime Bongo que le Gabon, en 1974, produisait 5500 tonnes de cacao (source : L’agriculture du Gabon : entre décolonisation et ajustements structurels, page 89).
Donc chers lecteurs, entre 1974 et 2016, soit en 42 ans, les Bongo ont réussi à faire chuter la production cacaoyère Gabonaise de pratiquement -4000% (une chute de 100% équivaut à la moitié= 2750 ; puis 100% divisé par 10 donne une chute de 1000% = 275 ; puis 1000% divisé par 4 donne 275/4= environ 70, soit une chute de 4000%)
Il faut le faire
On ne lâche rien !
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